Росица Велкова беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде

...
Росица Велкова беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде
Коментари Харесай

Според Велкова България може да се опита да влезе в еврозоната от 1-ви юли 2024г.

Росица Велкова беше безапелационна, че ще получим отвод, в случай че България подаде искане за конвергентен отчет до края на м. февруари, и отново акцентира аргументите, заради които няма да бъде подадено това искане - защото не сме изпълнили уговорките си, произлизащи от присъединението ни към Валутния механизъм 2, а това са 4 закона, които би трябвало да бъдат признати, а втората причина е непокриването на критерия за инфлация.  

 

Росица Велкова сподели: " Няма смисъл да подаваме искане за подобен отчет, откакто знаем, че отговорът ще бъде " не ".... Към юли месец има възможност да успеем да покрием критерия за инфлация, само че не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация ".

 

Според Велкова: " Ако на 49-ото Народно заседание еврозоната е приоритет, могат да одобряват нужните закони, защото ние още веднъж ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за ексклузивен конвергентен отчет през юли. Няма спънка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна спънка, в случай че мине целият развой безпрепятствено, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 година Това ще бъде казус, в случай че се случи, само че не е неразрешено, не е и невероятно. "

 

Росица Велкова уточни: " Ако загубим задачата за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последици - минимум кредитният рейтинг на България би бил намален и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е единствено при положение на отвод от влизане в еврозоната.... Ние не приказваме за дата, от която се отхвърляме, а приказваме за дата, която се отсрочва във времето и вярата ни е да е с 6 месеца. Усилията не престават. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР